
Nesnelerin İnterneti (IoT), internet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere veri bağlamak; sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle birleştirilen “nesneler” olan fiziksel nesneler ağını tanımlar. Bu cihazlar sıradan ev objelerinden sofistike endüstriyel aletlere kadar çeşitlilik gösterir. Bugün 7 milyardan fazla bağlı IoT cihazı ile, uzmanlar bu sayının 2020′de 10 milyar, 2025′te 22 milyar olarak artmasını bekliyorlar.
IoT - Nesnelerin İnterneti Neden Bu Kadar Önemli?
Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, IoT 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden biri haline geldi. Artık mutfak eşyaları, arabalar, termostatlar, bebek monitörleri gibi gündelik nesneleri internete gömülü cihazlar aracılığıyla bağlayabildiğimize göre, insanlar, süreçler ve nesneler arasında kesintisiz iletişim kurmak mümkün.
Düşük maliyetli bilgi işlem, bulut, büyük veri, analitik ve mobil teknolojiler sayesinde, fiziksel nesneler insan müdahalesiyle veri paylaşabilir ve toplayabilir. Bu aşırı bağlantılı dünyada dijital sistemler, bağlı nesneler arasındaki her etkileşimi kaydedebilir, izleyebilir ve ayarlayabilir. Fiziksel dünya dijital dünya ile buluşuyor ve işbirliği yapıyorlar.

Hangi Teknolojiler IoT’yi Mümkün Kıldı?
IoT fikri uzun süredir var olsa da, birçok farklı teknolojideki son gelişmeler bunu pratik hale getirmiştir.
Düşük maliyetli, düşük güçlü sensör teknolojisine erişim
Uygun fiyatlı ve güvenilir sensörler daha fazla üretici için IoT teknolojisini mümkün kılmaktadır.
Bağlantı
İnternet için bir dizi ağ protokolü, verimli veri aktarımı için sensörleri buluta ve diğer “nesnelere” bağlamayı kolaylaştırmıştır.
Bulut bilgi işlem platformları
Bulut platformlarının kullanılabilirliğindeki artış, hem işletmelerin hem de tüketicilerin, hepsini yönetmelerini mecbur kılmadan ölçeklendirmek için gereken altyapıya erişmelerini sağlar.
Makine öğrenmesi ve analitik
Makine öğrenimi ve analitik alanındaki gelişmeler ve bulutta depolanan çeşitli ve geniş miktardaki verilere erişimin yanı sıra, işletmeler daha hızlı ve daha kolay bilgiler toplayabilir. Bu müttefik teknolojilerin ortaya çıkması, IoT’in sınırlarını zorlamaya devam ediyor ve IoT tarafından üretilen veriler de bu teknolojileri besliyor.
Yapay zeka (AI).
Yapay sinir ağlarındaki gelişmeler, IoT cihazlarına (dijital kişisel asistanlar Alexa, Cortana ve Siri gibi) doğal dilde işleme (NLP) getirdi ve onları ev kullanımı için çekici, uygun fiyatlı ve uygulanabilir hale getirdi.

Endüstriyel IoT Nedir?
Endüstriyel IoT (IIoT), IoT teknolojisinin endüstriyel ortamlarda, özellikle de bulut teknolojilerini kullanan sensörlerin ve cihazların enstrümantasyonu ve kontrolü ile ilgili olarak kullanılması anlamına gelir. Son zamanlarda, endüstriler kablosuz otomasyon ve kontrol sağlamak için makineden makineye iletişimi (M2M) kullandılar. Ancak, bulut ve müttefik teknolojilerin ortaya çıkmasıyla (analitik ve makine öğrenmesi gibi), endüstriler yeni bir otomasyon katmanı elde edebilir ve bununla birlikte yeni gelir ve iş modelleri yaratabilir. IIoT’ye bazen sanayi devriminin dördüncü dalgası ya da Endüstri 4.0 denir. IIoT’nin bazı genel kullanımları şunlardır:
- Akıllı üretim
- Önleyici bakım
- Akıllı güç ızgaraları
- Akıllı Şehirler
- Bağlı ve akıllı lojistik
- Akıllı dijital tedarik zincirleri

IoT ile İş Değerinin Kilidini Açın
IoT pazarda daha yaygın hale geldikçe, şirketler sunabilecekleri muazzam işletme değerinden faydalanıyorlar. Bu avantajlar şunları içerir:
- İşin daha iyi yönetilmesine yardımcı olmak için IoT verilerinden veri odaklı bilgiler elde etmek
- İş operasyonlarının verimliliğini artırmak
- Yeni iş modelleri ve gelir akışları oluşturmak
- Değere hızlı zaman ayırmak için fiziksel iş dünyasını dijital dünyaya kolayca ve sorunsuz bir şekilde bağlamak
IoT Uygulamaları Nedir?
IoT uygulamaları, IoT sensörü verilerini gösterge panelleri aracılığıyla işletme kullanıcılarına analiz edebilen ve sunabilen yazılım (SaaS) uygulamalarıdır.
IoT uygulamaları, buluttaki büyük miktarda bağlı sensör verilerini analiz etmek için makine öğrenme algoritmalarını kullanır. Gerçek zamanlı IoT gösterge panoları ve uyarıları kullanarak, ana performans göstergelerinde, arızalar arasındaki ortalama süre istatistikleri ve diğer bilgilerde görünürlük elde edersiniz. Makine öğrenmeye dayalı algoritmalar, ekipman anormalliklerini tanımlayabilir ve kullanıcılara uyarılar gönderebilir ve hatta otomatik düzeltmeleri veya proaktif sayaç önlemlerini tetikleyebilir.
Bulut tabanlı IoT uygulamalarıyla, işletme kullanıcıları tedarik zincirleri, müşteri hizmetleri, insan kaynakları ve finansal hizmetler için mevcut işlemleri hızla geliştirebilirler. Tüm iş süreçlerini yeniden yaratmanıza gerek kalmaz.
En İyi IoT Uygulamaları Nelerdir?
IoT’nin sensör bilgileri sağlamanın yanı sıra cihazdan cihaza iletişimi mümkün kılması, geniş bir uygulama grubunu yönlendirmektedir. Aşağıdakiler en popüler uygulamalardan bazıları ve ne yaptıklarıdır.
Makine takibi ve ürün kalitesi takibi ile üretimde yeni verimlilikler
Makineler, istenen toleranslar dahilinde performans gösterdiklerinden emin olmak için sürekli olarak izlenebilir ve analiz edilebilir. Ürünler ayrıca kalite hatalarını belirlemek ve gidermek için gerçek zamanlı olarak izlenebilir.
Fiziksel varlıkların takibini ve “çevre koruma” sını iyileştirin.
İzleme, işletmelerin varlık konumunu hızlıca belirleyebilmelerini sağlar. Ring-eskrim yüksek değerli varlıkların hırsızlık ve sökülmeye karşı korunmalarını sağlar.
İnsan sağlığı analizlerini ve çevresel koşulları izlemek için giyilebilir teknolojiler
IoT giyilebilirliği, insanların kendi sağlıklarını daha iyi anlamalarını ve doktorların hastaları uzaktan izlemelerini sağlar. Bu teknoloji aynı zamanda şirketlerin, tehlikeli koşullarda çalışan işçiler için özellikle çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini izlemesini sağlar.
Mevcut süreçlerde verimliliği ve yeni olasılıkları artırın.
Buna bir örnek, filo yönetiminde verimlilik ve güvenliği artırmak için IoT kullanımıdır. Şirketler, verimliliği artırmak ve kamyonları yönlendirmek için gerçek zamanlı olarak IoT filo izlemeyi kullanabilirler.
İş süreci değişikliklerini etkinleştirin.
Buna bir örnek, uzak makinelerin sağlığını izlemek ve koruyucu bakım için servis çağrılarını tetiklemek için IoT cihazlarının kullanılmasıdır. Makinelerin uzaktan izlenebilmesi yeteneği, müşterilerin artık bir ürün satın almalarına gerek kalmadan, kullanım için ödeme yapmalarına olanak sağlayan hizmet olarak yeni ürün modellerini de mümkün kılmaktadır.

IoT’den Hangi Sektörler Yararlanabilir?
IoT için en uygun kuruluşlar, sensör işlemlerinin iş süreçlerinde kullanılmasından fayda sağlayacak olanlardır.
İmalat
Üreticiler, sensörler yaklaşmakta olan bir arıza tespit ettiğinde ekipman üzerinde proaktif bakım sağlamak için üretim hattı izlemeyi kullanarak rekabet avantajı elde edebilir. Sensörler üretimin ne zaman tehlikeye girdiğini ölçebilirler. Sensör uyarıları sayesinde üreticiler, ekipmanların hassasiyetini hızlı bir şekilde kontrol edebilir veya onarılana kadar üretimden kaldırabilir. Bu, şirketlere işletme maliyetlerini azaltma, daha iyi çalışma süresi ve varlık performansı yönetimini geliştirme olanağı sağlar.
Otomotiv
Otomotiv endüstrisi, IoT uygulamalarının kullanımından önemli avantajlar sağlamaktadır. IoT’yi üretim hatlarına uygulamanın avantajlarına ek olarak, sensörler zaten yollarda bulunan araçlarda meydana gelen ekipman arızasını tespit edebilir ve sürücüyü ayrıntılar ve önerilerle uyarabilir. IoT tabanlı uygulamaların topladığı toplu bilgiler sayesinde, otomotiv üreticileri ve tedarikçileri, arabaları nasıl çalıştıracakları ve araç sahiplerini nasıl bilgilendirecekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.
Taşımacılık ve Lojistik
Taşımacılık ve lojistik sistemleri çeşitli IoT uygulamalarından yararlanmaktadır. Envanter taşıyan araba filosu, kamyon, gemi ve tren filosu, IoT sensör verileri sayesinde hava koşullarına, aracın kullanılabilirliğine veya sürücünün uygunluğuna bağlı olarak yeniden yönlendirilebilir. Envanterin kendisi aynı zamanda izleme ve sıcaklık kontrolü sensörleri ile donatılabilir. Yiyecek ve içecek, çiçek ve ilaç endüstrileri genellikle, sıcaklıkları ürünü tehdit eden bir seviyeye yükseldiğinde veya düştüğünde uyarı gönderen IoT izleme uygulamalarından büyük ölçüde faydalanabilecek sıcaklığa duyarlı envanteri taşır.
Perakende
IoT uygulamaları, perakende şirketlerinin envanteri yönetmesini, müşteri deneyimini geliştirmesini, tedarik zincirini optimize etmesini ve işletme maliyetlerini azaltmasını sağlar. Örneğin, ağırlık algılayıcılara sahip akıllı raflar RFID tabanlı bilgiler toplayabilir ve envanteri otomatik olarak izlemek ve öğeler azalıyorsa uyarıları tetiklemek için verileri IoT platformuna gönderebilir. İşaretçiler, ilgi çekici bir deneyim sunmak için müşterilere hedeflenen teklifleri ve promosyonları sunabilir.
Kamu sektörü
IoT’nin kamu sektöründeki ve diğer hizmetle ilgili ortamlardaki faydaları benzer şekilde geniş kapsamlıdır. Örneğin, devlete ait kamu hizmetleri kuruluşları, kullanıcılarına kitlesel kesintileri ve hatta daha az su, enerji veya kanalizasyon hizmetlerinin kesintilerini bildirmek için IoT tabanlı uygulamaları kullanabilir. IoT uygulamaları, kesintinin kapsamı ile ilgili verileri toplayabilir ve hizmet kuruluşlarının kesintilerden daha hızlı bir şekilde kurtarılmasına yardımcı olmak için kaynakları dağıtabilir.
Sağlık hizmeti
IoT, sağlık sektörüne birçok fayda sağlar. Doktorlar, hemşireler ve personellerin çoğunlukla tekerlekli sandalye gibi hasta yardımı içinkullanılan aletlerin tam yerini bilmesi gerekir. Bir hastanenin tekerlekli sandalyeleri IoT sensörleriyle donatıldığında, IoT sayesinde izlenebilir, böylece birini arayan herkes en yakın tekerlekli sandalyeyi hızlıca bulabilir.
Tüm Sektörlerde Genel Güvenlik
Fiziksel varlıkların izlenmesine ek olarak, IoT işçi güvenliğini artırmak için kullanılabilir. Madenler, petrol ve gaz sahaları ve kimyasal ve enerji santralleri gibi tehlikeli ortamlardaki çalışanların, kendilerini etkileyebilecek tehlikeli bir olayın meydana gelmesi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. IoT sensör tabanlı uygulamalara bağlandığında, kazalardan haberdar edilebilir veya mümkün olan en kısa sürede onlardan kurtarılabilir. IoT uygulamaları insan sağlığını ve çevre koşullarını izleyebilen giyilebilir ürünler için de kullanılmaktadır. Bu tür uygulamalar yalnızca insanların kendi sağlıklarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda doktorların hastaları uzaktan izlemelerine de izin verir.

Örneğin Otomobiller ve IoT
IoT ile araç sahipleri, arabalarını uzaktan çalıştırabilirler; örneğin, sürücü girmeden önce arabayı uzaktan ısıtabilir. IoT’nin cihazdan cihaza iletişimi sağlama yeteneği göz önüne alındığında arabalar, sorun olması durumunda kendi servis randevularını bile rezerve edebilecekler.