
Sanal Gerçeklik (VR), sanal ve benzetilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır.
Virtual Reality’nin hemen tanınabilen bileşeni başa takılan sanal gerçeklik gözlüğü / ekrandır (HMD). İnsanlar görsel canlılardır ve ekran teknolojisi genellikle sürükleyici Sanal Gerçeklik sistemleri ve geleneksel kullanıcı arayüzleri arasındaki en büyük farktır.
Sanal Gerçeklik’teki belli başlı oyuncular arasında HTC Vive, Oculus Rift ve PlayStation VR (PSVR) bulunuyor.
Sanal Gerçeklik Nedir?
Sanal Gerçeklik (VR), sanal, gerçek dünyadan bağımsız bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. Geleneksel kullanıcı arayüzlerinin aksine, VR kullanıcıyı bir deneyime yerleştirir. Önlerinde bir ekran görüntülemek yerine, 3D dünyalarla etkileşime girebimelerini sağlar. Görme, duyma, dokunma, hatta koku alma gibi mümkün olduğunca çok duyuyu simüle ederek, bilgisayar bu yapay dünyaya bir kapı bekçisi haline getirilir. Neredeyse VR deneyimine ilişkin tek sınırlama, içeriğin kullanılabilirliği ve bilgi işlem gücüdür diyebiliriz.

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir? VR & AR Farkı
Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik aynı madalyonun iki yüzüdür. Artırılmış Gerçekliği, gerçek dünyada bir ayağı olan VR olarak düşünebilirsiniz: Artırılmış Gerçeklik, gerçek ortamdaki yapay nesneleri taklit eder; Sanal Gerçeklik ise yapay bir ortam yaratır. Başka bir deyişle AR sanal nesnelerin gerçek dünyamıza yerleştirilmesini sağlarken VR ise sizi tamamen gerçek dünyadan bağımsız sanal bir dünyaya sürükler.
Artırılmış Gerçeklik’te, bilgisayar bir kameranın konumunu ve yönünü belirlemek için sensörler ve algoritmalar kullanır. Daha sonra AR teknolojisi, 3B grafikleri, kameranın bakış açısından göründüğü gibi oluşturur ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri kullanıcının gerçek dünya görüşü üzerine yerleştirir.
Sanal Gerçeklikte, bilgisayar benzer sensörleri ve matematiği kullanır. Bununla birlikte, gerçek bir kamerayı fiziksel bir ortamın içine yerleştirmek yerine, gözlerinizin konumu taklit edilmiş ortamın içine yerleştirilmiştir. Kullanıcının kafası dönerse, grafik buna göre tepki verir. Sanal nesneleri ve gerçek bir sahneyi birleştiren VR teknolojisi, kullanıcı için ikna edici, etkileşimli bir dünya yaratır.
Sanal Gerçeklik Teknolojisi
Virtual Reality’nin hemen tanınabilen bileşeni başa takılan (ki hemen aklınıza geldi) VR gözlükleridir (HMD). Örneğin, CAVE otomatik sanal ortamları, sanal içeriği oda büyüklüğünde ekranlarda aktif olarak görüntüler. Üniversitelerdeki ve büyük laboratuvarlardaki insanlar için eğlenceli olsalar da, tüketici ve endüstriyel giyilebilir alanlar için pek öyle söylenemez. CAVE: Bir mağara otomatik sanal ortamı, projektörlerin oda büyüklüğünde bir küpün duvarlarının üç ila altı arasına yönlendirildiği sürükleyici bir sanal gerçeklik ortamıdır. Bu isim aynı zamanda bir filozofun algı, gerçeklik ve yanılsama düşündüğü Plato Cumhuriyeti’ndeki Mağara alegorisine de atıfta bulunuyor.
HTC Vive Pro Eye, Oculus Quest ve Playstation VR gibi kavramlar ön plana çıkıyor, ancak Google, Apple, Samsung, Lenovo ve sektöre yeni giren ve kullanılabilirlik alanında şaşırtabilecek diğerleri gibi oyuncular da var. Bir salonda, ofiste veya fabrika katında çalışabilen kask büyüklüğünde bir cihaz satın almanın basitliği, Sanal Gerçeklik teknolojileri konusunda HMD’lerin merkezini oluşturdu.
Sanal Gerçeklik ve Sesin Önemi
İkna edici Sanal Gerçeklik uygulamaları sadece grafiklerden daha fazlasını gerektirir. Hem duyma hem de görme, bir kişinin mekan hissinin merkezindedir. Aslında, insanlar sesli ipuçlarına görsel ipuçlarından daha hızlı tepki verir. Gerçekten sürükleyici Sanal Gerçeklik deneyimleri oluşturmak için, doğru çevresel sesler ve mekansal özellikler şarttır. Bunlar sanal bir dünyaya güçlü bir varlık hissi verir.
Görsel-işitsel bilgi Sanal Gerçeklik’te en kolay şekilde çoğaltılırken, aktif araştırma ve geliştirme çalışmaları hala diğer duyularda yürütülmektedir. Çok yönlü koşu bandı gibi dokunsal girdiler, kullanıcıların bir sandalyede veya bir kanepede oturmak yerine, aslında bir simülasyondan geçiyormuş gibi hissetmelerini sağlar. Artık görsel VR deneyimlerinin yanı sıra gerçek hayattaki hisleri duymak ve hissetmek mümkün.
Sanal Gerçeklik Bugün Nasıl Kullanılıyor?
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, video oyunları endüstrisi, Sanal Gerçekliğin en büyük destekçilerinden biridir. Oculus Rift kulaklıkları desteği, Skyrim ve Grand Theft Auto gibi oyunlara çoktan takılmış durumda, ancak Elite: Dangerous gibi yeni oyunlar, yerleşik kulaklık desteği ile birlikte geliyor. Görüş alanınızın tamamını kaplayan bir menüden öğeler seçiyorsunuz..

Sanal Gerçeklik ve Veri Görselleştirme
Bilimsel ve mühendislik verilerinin görselleştirilmesi Sanal Gerçeklikten yıllarca yararlanmıştır, ancak görüntüleme teknolojisindeki son yenilik moleküler görselleştirmeden mimariye ve hava modellerine kadar her şeye ilgi duymuştur.
Havacılık, Tıp ve Ordu İçin VR
Havacılıkta, tıpta ve askeriyede Sanal Gerçeklik eğitimi tehlikeli durumlar veya hassas teknolojiyle canlı eğitim için çekici bir alternatiftir. Ticari pilotlar sanal uçuş ve canlı eğitimi içeren bütünsel eğitim programlarında VR teknolojisine sahip gerçekçi kokpitleri kullanabilir. Cerrahlar sanal araçlar ve hastalar ile eğitim alabilir ve sanal becerilerini ameliyathaneye aktarabilir ve çalışmalar bu tür eğitimlerin daha az hata yapan doktorların oluşmasını sağlamıştır. Polis ve askerler, hayatlarını tehlikeye atmaktan kaçınan sanal baskınlar yapabilirler.
Ülkemizde Sanal Gerçeklik ve Akıl Hastalığının Tedavisi Konusunda da Kullanılabilir
Tıptan bahsetmek, travma sonrası stres bozukluğu dahil olmak üzere akıl hastalığının tedavisi, Sanal Gerçeklik teknolojisinin devam etmekte olan terapi programlarına uygulanmasından faydalanmayı sürdürmektedir. Gazilerin kontrollü bir ortamda zorluklarla yüzleşmesine ya da davranış terapisi ile birlikte fobilerinin üstesinden gelmesine izin verip vermeyebilir, VR insanların gerçek dünya deneyimlerini iyileştirmelerine, uzlaşmalarına ve anlamalarına yardımcı olmak için oyun, endüstriyel ve pazarlama uygulamalarının ötesinde bir potansiyele sahiptir.
😏😏